h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: CONTRA LA CULTURA DE L´ENDERROCAMENT

La comedianta tortosina

30.6.06

CONTRA LA CULTURA DE L´ENDERROCAMENT



-Pepitooo...!, Marisin...!. A dinaaaar! Pa-ca casaaaa, que ja és horaaa!

Totes les mares, més o menys a la mateixa hora, mos cridaven des dels balcons i les finestres per a que mon tornessem “pa ca” casa.
Era l´hora que els xiquets i les xiquetes, sentíem com ressonava el nostre nom pels carrers, i també era l´hora de despedir-mos dels companys de batalla i dels jocs improvisats que feem en lo que arreplegàvem pel carrer.

Per n´esta època, jo sentia a ma mare mentres jugava en les amiguetes al velòdrom de Tortosa. Sempre mos passava lo mateix. Quan la princesa de la “Guerra de las Galaxias”, estava en lo seu moment més crític, a punt de ser salvada gràcies a l´ajuda del R-2-D-2, ma mare fea sonar la seua potent veu pels carrers de Ferreries. Quina giripiga! I per molt que xalesses, ja et podies afanyar, que si no t´en quea una de bona .

Ara, resulta que vivim en una societat de consum a on tot lo nou és millor.
A on és preferible tombar les coses i comprar-ne de noves que no arreglar-les.
Entenc, que per a un Alcalde, lo dir que ha mantingut lo que ja teníem, li dona menys vots que dir que a fet esta i l´altra cosa, de cap i de nou.
Però lo que no entenc de cap de les maneres, és que primer se mos digue que el ciclisme en pista ja no es practica i que no necessitem un velòdrom i després se vulgue fer tot un centre de tecnificació esportiva de ciclisme i un nou i flamant velòdrom a un altre lloc. Gallòfa!
No entenc, que algún minso mos digue que el velòdrom està obsolet i no és reglamentari i que després allí mateix, s’hi organitze tot un Campionat de Catalunya de ciclisme en pista. Aclari-mos!

Voleu dir que és absolutament necessari tombar el velòdrom per a que hi fiquen este nou i flamant Palau d´Aigües gestionat per una empresa privada? Per què no el posen a un altre lloc?
Al Temple estarien encantats de que els terrenys que tenen previstos per a serveis fossen ocupats per una piscina coberta, i així no mos caldria tombar res de res. I tampoc mos caldria rascar-mos un altra vegada la butxaca per a pagar per estacionar en lo nou parquin subterrani privat que mos volen encolomar als de Ferreries.

Alguns dels que no van anar o que es van fer l´òrni l´altre dia al ple ( 2-Independents, 1-CIU, 2-PP), a on se presentava la moció d´ERC per no tombar el velòdrom, no ho deuen tindre tan clar. O a lo millor, és que tenien un compromís molt més important a un altre lloc que no intentar salvar el velòdrom en lo nostre nom.
Potser no estic de moda, però jo crec en la cultura (antiquada si voleu), del manteniment. Vos hi apunteu?

12 Comments:

  • At 2:18 p. m., Blogger Gustau Moreno said…

    I què opines de l'enderrocament de les cases de davant de la catedral? Què opina ERC?

     
  • At 4:46 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Fa molt de temps, ja vaig vore un dibuix de fea segles en lo qual ja es vea la Seu des de la façana fluvial. Me va agradar molt.
    Passejant per altres ciutats de tota Espanya m´hen vaig donar conte de que lo passeig que pitjor estava era lo nostre, ja que als altres llocs sempre estava ben cuidat i arreglat. La gent hi sol anar a passejar i no viuen d´esquena al riu com natros.

    Sé que es traumatic per a les persones que allí hi viuen. Lo que es tindria de fer es pagar-los-hi lo preu just de lo que valen les seues cases. Per que tothom pot compendre que a part de que no volen pedre diners, també hi ha un valor sentimental afegit.

    Jo, t´hai donat la meua opinió. Lo que opine ERC li tindries de preguntar a ella.

    Salut,
    Núria Menasanch i Martí

     
  • At 6:28 p. m., Blogger Gustau Moreno said…

    No hi ha cap dibuix "de fa segles" en què es vegi la catedral des de la façana fluvial. L'únic dibuix en què es veu la catedral és una recreació (bastant matussera, per cert) d'un projecte fet per Regiones Devastadas durant els primers anys del franquisme. La catedral sempre ha tingut cases davant, sobretot perquè les cases li feien de muralla.
    Te pregunto què opina ERC perquè veig que opina igual que tu en aquest i en altres temes. No pots dir que estàs en contra de la cultura de l'enderrocament i apostar per la demolició de les cases de la catedral, on hi ha gent que hi viu i no els deixen arranjar les seues cases perquè fa 60 anys que les volen tirar a terra. Que jo sàpigue, al velòdrom no hi viu ningú.
    Com tu mateixa has dit, qualsevol enderrocament pot ser traumàtic per moltes persones. Però no entenc com pots oposar-te a l'enderroc del velòdrom i en canvi justificar-me que molts tortosins hagin de marxar de casa seua.

     
  • At 7:37 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Mira Gustau,
    s´enten ràpid. Jo si vols t´ho explico pero segur que a lo que et diré ja hi ha arribat més d´un.
    Les cases de davant de la catedral no tenen cap valor ni social ni arquitectònic. Algunes estan en veritable ruïna i a altres los hi han fotut uns pegots que fan temor de veure.
    Ademés lo velòdrom que jo sapigue lo podem utilitzar tots los ciutadans igual que podriem utilitzar tots un bon passeig fluvial per a portar als nostres crios i contemplar sense tindre d´aulorar pixats i demes porqueries lo nostre riu.
    Ho sento. Penso que es un sacrifici que val la pena corre. I crec que soc molt clara quan dic que no, a la cultura de l´enderrocament per n´ella mateixa. Això que estem parlant és un altre tema.
    Les paraules tretes de contex sempre poden ser incomprensibles per a alguns pero completament entenedores per a altres.
    Salut,
    Núria Menasanch i Martí

     
  • At 9:46 p. m., Blogger Gustau Moreno said…

    Al·lucino. Dir que les cases de davant de la catedral no tenen cap valor arquitècnic o social és molt fort. D'entrada, són l'últim vestigi d'arquitectura civil que ens queda de la façana fluvial anterior al segle XIX. Sempre ens omplim la boca dient que Girona és l'exemple d'un nucli antic recuperat, i aquestes cases són l'únic que tenim nosaltres que s'assemble una mica a les famoses cases de l'Onyar. En qualsevol lloc del món aquestes cases es protegirien i es restaurarien. De fet, aquí ja ho estaven, de protegides: estavan incloses dins del conjunt històric i artístic del nucli antic de Tortosa, i cal un informe de la comissió de Patrimoni per autoritzar el seu enderrocament. Les cases, encara que siguin propietat privada, són patrimoni de tots, i formen part del nostre paisatge urbà. Quan les cases ja no hi siguin, igualment tindràs l'olor de pixat i porqueria del riu. El riu fa olor de riu, i ja està. I per cert: el velòdrom sí que el podríem utilitzar tots els ciutadans: però la realitat és que està infrautilitzat.
    No m'agradaria que t'enfadesses. Però el que no entenc és la hipocresia amb què, per motius polítics, es defensa la supervivència del velòdrom mentre es condemna a mort unes cases que formen part del nostre patrimoni històric i cultural. I ja t'he dit que si algunes estan en ruïna és perquè no han deixat que els propietaris hi puguin fer obres de rehabilitació.
    Ah, i jo no he tret les teues paraules de context.
    Cordialment,
    Gustau Moreno.

     
  • At 10:13 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Home Gustau!
    no t´enfades.
    Tú tens la teua opinió i la respecto. Que en poguessem parlar és bó.
    De totes maneres crec que el tema ja està clar. Tú penses d´una manera i jo d´un altra. Igualet, igualet que la resta dels mortals.
    I mira, si hagués tingut de pensar en lo que era políticament correcte potser no m´hagués pronunciat i haigués fet demagògia barata que es lo que es porta ara que estem ja en temps de rebaixes d´Agost al Juliol.
    De totes maneres, gracies per col.laborar donant la teua opinió al meu bloc.
    Salutacions cordials,
    Núria Menasanch i Martí

     
  • At 11:34 a. m., Blogger Gustau Moreno said…

    Lo mateix dic. El debat sempre és enriquidor, precisament perquè no necessàriament hem de pensar igual. Serveix per estimular les neurones en estos temps de lo políticament correcte i el discurs únic. Passa't per La Marfanta i deixa los teus comentaris quan vulgues.
    Una salutació!

     
  • At 12:03 p. m., Blogger Javi Buera A. said…

    Pel que me va dir a mi un professor d'història de l'art sobre aquest tema, la portalada de la catedral està construïda per tal que es vegi amb cases al davant i veure la seva bellesa a l'entrar al carrer. Segons ell, si derroquessin les cases la façana perdria moltíssim ja que no està feta per a que es vegi des de l'altra banda del riu.

     
  • At 12:13 p. m., Blogger Gustau Moreno said…

    Sí, aquest és un argument arquitectònic molt important per oposar-se a l'enderrocament de les cases. La façana principal és barroca i està pensada per ser vista des dels costats, no frontalment.

     
  • At 6:53 p. m., Blogger ess said…

    Al nostre col.lectiu ens convenç més la idea d'enderrocar les cases al davant de la catedral. Pensem que l'obertura al riu és fonamental per a part del casc antic, i aquest esdevé un bon punt, ja que permetria la construcció d'una formifable plaça amb vistes directes al riu i esponjaria la façana de la catedral, sigue de l'estil que sigue.
    Com sempre tot és opinable i crec sincerament, que en aquest cas concret, les dos argumentacions tenen força i molt interès.

    Salut

    unioxtortosa

     
  • At 12:32 p. m., Blogger Pingu said…

    Si volem un casc antic no es lògic que s'enderroquen part d'aquestes antiguitats.

    Per mi és ilogic.

     
  • At 12:32 p. m., Blogger Pingu said…

    Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

     

Publicar un comentario

<< Home