h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: PER CATALUNYA, TORTOSA ÉS CAPITAL.

La comedianta tortosina

19.5.07

PER CATALUNYA, TORTOSA ÉS CAPITAL.



ERC vol la diputació de les Terres de L'Ebre. Això mos va dir lo Sr. Puigcercos l'altre dia, però la contrari de quan va anar a Amposta, on està la cúpula d'ERC, va tindre molt de compte en no dir cap vegada a on aniria la capital d'esta diputació, que ara, mos ensenyen com un caramelet.
Pos si fa quatre dies que este mateix senyor mos dia, que la qüestió territorial la aparcaven per a la pròxima legislatura!
Què se pensen, que no tenim memòria o que el poble és tonto?
En fi, a qui va l'article.

Art. publicat a la revista ebrenca l'Estel.


Presento públicament l’eslògan de la campanya del partit Republicà Català a Tortosa.

PER CATALUNYA, TORTOSA ÉS CAPITAL”



És una mica estrany que, en plena campanya per les municipals, a Tortosa, cap partit polític, hague deixat clar una qüestió, tan important, com la capitalitat de Tortosa en la futura vegueria.



Clar, que això resulta extremadament difícil quan, durant tota la campanya que mos van fer los dos grans partits (CiU i PSOE) a favor de l’estatutet, mos van estar dient, per activa i per passiva, que això de la vegueria, si diem que sí, a l’estatutet aprovat amb lo pacte Mas-Zapatero, ja ho teníem coll avall. Los Sabaters del partit socialista a les Terres de L’Ebre, no van tindre cap mena de vergonya a prometer-mos que, si diem que sí a l’estatutet, la vegueria la tindríem aquí en-son-demà. Allavons, van enganyar als ciutadans, i ara, al maig, la futura vegueria de Tortosa, està difuminada entre l’espès cortinatge del govern d’entesa (per a entendre-mos tripartit).
Per acabar-ho d’adobar, desembarca lo sinyor Puigcercós (d’ERC) a Amposta, on hi ha la seu d’ERC a les Terres de L’Ebre (la cúpula del partit), i plasma en un gruixut llibre, la eloqüent sentència de mort per al representant d’ERC a Tortosa. Escriu:



“A Amposta, capital de les Terres de l’Ebre”



Pos què bonic! Què potser hi ha algun dubte què, per història, per població, per la lluita a favor del riu, per tot!, Tortosa és la capital indiscutible de les Terres de L’Ebre?



Als anys trenta, Tortosa, ja va ser la capital de la vegueria de Tortosa. En un article, publicat a “El Poble” el 15 de juliol de 1937, l’eminentíssim Sr. Antoni Rovira i Virgili diu:



“Només cal conèixer, en efecte, les comarques de l’extrem meridional del Principat, per adonar-se que Tortosa és el centre natural i efectiu d’una ampla i rica contrada. L’antiga vegueria de Tortosa havia persistit de fet en la realitat geogràfica i econòmica de la nostra terra. Així la nova vegueria no ve a inventar res, ans es limita a reconèixer una realitat... Veiem, per exemple, que les comarques del Montsià, Baix Ebre i Terra Alta segueixen formant un aglevat amb Tortosa al mig... Les demarcacions territorials que, com la vegueria de Tortosa, han guanyat la batalla dels segles, han provat llur vitalitat i s’han fet ben mereixedores de les institucions i atribucions que hauran de tenir. En l’establiment i l’enfortiment d’aquesta vegueria jo hi veig una negació i una afirmació que han de plaure igualment a tots els catalans: la negació del doble centralisme tarragoní i barceloní de què els tortosins es planyien, i l’afirmació de la catalanitat profunda de Tortosa, castell fort de la pàtria vora les aigües del nostre Ebre que s’aboquen a la nostra mar”

Núria Menasanch i Martí
Cap de llista de RC a Tortosa