h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: LOS TAURONS MOS ENTREN A CASA

La comedianta tortosina

3.9.07

LOS TAURONS MOS ENTREN A CASA




Indubtablement, la notícia anecdòtica de l’estiu, és que a la platja del Miracle de Tarragona, a tocar d’aquí, mos han vingut a visitar els taurons! Esta notícia mos ha sobtat i mos ha atarantat tant, com si els taurons mos haguessen entrat pel desguàs de casa nostra i se mos haguessen embotit a la banyera. Si els taurons haguessen estat a una de les platges del Carib, on segur que alguns de natros hi ham anat est estiu, no hagués passat res. Però a una platja de casa nostra! És com si mos haguessen envaït la nostra intimitat.

I és que quan mos toquen més lo voraviu, és quan creem que han envaït lo nostre territori, la nostra propietat, finca, habitatge, o cotxe. Però que potser això ja no ho fan contínuament los amos i custodis del poder?
Potser lo que vaig a dir no és ecològic, ni políticament correcte, inclòs m’atreviria a dir que fins i tot és tabú. Sinyors, avui en dia, si no ets constructor o alguna cosa pareguda, no ets amo de casa teua. Los taurons arriben fins a lo més íntim dels teus havers, encara que siguen propietats de la teua família durant segles, i te diuen que estàs il·legal. Que a casa teua no pots plantar-te un aixopluc per als cotxes, que no pots fer reformes i que si els hi ve bé, passar-te una autopista pel mig, t’expropiaran la casa per quatre duros perquè (encara que has estat pagant una contribució caríssima durant tota la teua vida) estàs a precari. Ja en pots tindre de terreny. Ja pots mirar de tindre cura de la terra, dels garrofers i les oliveres, que això no compta per a res.
Ara sí! Si resulta que al promotor de torn, se li ocurrix plantar dos hotels a la vora de la mar, o plantar lo residencial “Agua para todos”, al mig del no res, amb piscina inclosa per a cada xaletet. Aquí no passa res! Ell sí que pot arrencar oliveres mil·lenàries o el que fasse falta, a part d’arrencar-te uns quants quixals a l’hora d’anar a pagar. Si resulta, que quan surts a la finestra d’aquesta casa, que t’ha costat lo que t’han volgut fer pagar, te trobes ja a la casa del costat, tranquils! Això és completament legal i ecològic!

Això, senyors, a casa meua li diuen especulació pura i dura. Una estafa consentida pels taurons que tenim al poder i que entren a casa nostra encara que no sigue el seu hàbitat natural. I encara que a alguns d’estos taurons també els han caçat com al de la platja del Miracle, i els han emmanillat i tancat a la garjola, encara en tenim uns quants (per no dir molts) fent cercles al nostre voltant i mirant d’envair la nostra intimitat, que tants d’esforços i treballs mos ha costat aconseguir, per a fumar-hi quixalada.

Núria Menasanch i Martí (Que no mos conten sòries. Revista ebrenca l'Estel)