h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: L'ONCLE CINTO

La comedianta tortosina

31.1.10

L'ONCLE CINTO




Que no mos conten sòries. Per Núria Menasanch i Martí

L’oncle Cinto ha nascut, viu i de ben segur (o això espera) morirà a les Terres de l’Ebre. Se coneix cada pam del territori com lo palmell de la seua mà, per això va fer cara de badoc quan a l’estiu, en ple foc d’Horta de Sant Joan, los de la Generalitat, traent pit, li van dir que s’apartés, que ells venien a salvar-mos i que no necessitaven la seua ajuda per a apagar el foc. Per molt que l’oncle Cinto los hi va dir que coneixia amb los ulls tancats la zona dels ports, no li van fer cas i el van apartar de males maneres mentre veia impotent com lo foc anava mossegant virulentament aquells pins i carrasques que havia vist tota la vida.
A l’oncle Cinto fa uns dies se li va brindar la possibilitat de xafar neu amb la molta que va caure per tot arreu. Feia dècades que no nevava tant per estes contrades i quan per fi va parar de nevar es va afanyar a pujar al port amb lo seu vehicle. Recordava com quan era menut, al Port s’hi pujava en carro, si no a peu, i es va sorprendre de trobar en tan bon estat la carretera que el conduiria fins al Portell. Es veu que els alcaldes de Roquetes i Tortosa, per fi s’han posat d’acord i han arreglat lo caragol, es va dir. Però, hai! Quan va començar a pujar, tot de cotxes llançats per tot arreu, lo van fer desistir de la seua idea. A on estaven los mossos? On estava la policia local regulant o impedint el transit? L’oncle Cinto, va pensar en aquell moment que tenia molta mala sort, ja que mai trobava als policies quan los necessitava i en canvi per a posar multes, sempre en solia trobar un grapat, tan dins com fora del poble. Tampoc va poguer anar a visitar al seu germà, ja que feia dies que el poble a on vivia estava incomunicat per la neu i les llevaneus ni sabien quin color tenien.
I la mala sort, s’encadena perleta a perleta i acaba fent un rosari, perquè l’oncle Cinto, ja fa temps que està a l’atur, la seua empresa va plegar i va deixar tots los treballadors al carrer. No van sortir als mitjans perquè la empresa on treballava era una empresa menuda, de 7 o 8 treballadors, i estos si es queden a l’atur no són tanta noticia com una empresa de 500 treballadors. L’atur ja se li acaba i s’ha anat a informar a la seguretat social, per a vore com queda i si té coberta la sanitat. I com no podia ser d’altra manera, amb la mala sort que últimament l’acompanya, li han dit que quan se li acabe l’atur, també se li acaba la cobertura de la seguretat social. Just davant seu, un immigrant sense papers, està sol•licitant la cobertura sanitària i tan sols porta un certificat d’empadronament. L’oncle Cinto pregunta: I este bon home, sí que en té dret? La funcionaria li respon que segons la llei d’estrangeria, qualsevol immigrant amb certificat d’empadronament té dret a cobertura sanitària. Ah...! Exclama l’oncle Cinto. I després de rumiar-s’ho uns segons, pregunta: I em podria informar com podria fer-me estranger a casa meua?

7 Comments:

  • At 12:28 p. m., Blogger Unknown said…

    Home, l'Oncle Cinto pot pensar-ho però, utilitzar els immigrants per queixar-se del mal funcionament de les coses és la cantarella de la demagògia, i que alguns partits utilitzen per guanyar vots.

     
  • At 4:49 p. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Bé, suposo que de cantarelles tothom n'utilitza.
    No deien que la sanitat és un dret fonamental de les persones? Com és que una persona quan es queda sense la prestació de l'atur, també se queda sense cobertura sanitària? On estan los drets fonamentals de les persones?

     
  • At 9:21 p. m., Blogger Unknown said…

    Primer que res, això que afirmes és cert? Segur que si et quedes a l'atur et quedes sense cobertura sanitària? Jo diria que no (http://www10.gencat.cat/catsalut/cat/asseg_quies.htm). A més, no has de confondre la discriminació positiva cap als immigrants amb situacions injustes que s'han de solucionar sense utilitzar els immigrants com argument.

    No m'atreviria a dir que tens una argumentació xenòfoba però, sí populista. Sona molt bé això que els immigrants estan privilegiats. Com diu un amic, segur que tu no et canviaries de lloc amb els immigrants, ni quant a vivenda ni quant a situació familiar. Però, és fàcil emprar-los de forma populista.

     
  • At 9:16 a. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Sí, tot lo que he dit és rotundamnet cert. Ans de posar en dubte certes informacions, primer un s'ha de informar, i tu ben saps que ho tens ben fàcil.
    Jo això de la discriminació positiva, que vols que et digue, ves i conta-li a les families amb fills que han d'anar al banc d'aliments, a vore que et diuen. Suposo que al menys volen el mateix tracte que se'ls hi dona als immigrans.
    A més no m'has contestat a la pregunta: No tenim les persones, tan si som estrangeres o del terreno, a tindre els mateixos drets bàsics?

     
  • At 9:18 a. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Una cosa, veig que no t'has llegit el meu escrit. Jo no he dit que els que es queden a l'atur es queden sense cobertura sanitària, sinò que he dit que els queden SENSE LA PRESTACIÓ DE L'ATUR, se queden sense la cobertura sanitària.

     
  • At 10:58 p. m., Blogger Unknown said…

    Primer que res, perdona. Evidentment no he escrit el que pensava. És clar que et referies a quedar-te sense prestació d'atur.

    Quant a les afirmacions que fas, són d'un cas concret o són generals? Perquè les cobertures sanitàries tenen diferents nivells i hi ha un nivell bàsic que s'aplica a tothom qui estigui empadronat.

    Torno a dir-te que dir que es comet una injustícia queixant-te de la discriminació positiva als immigrants és populisme pur i dur. Podries denunciar les mateixes injustícies sense utilitzar-los d'exemple. I un cop més m'agradaria saber si, tan bé com viuen els immigrants, et canviaries pel seu lloc.

    Ja veig l'eslògan electoral. Tortosa per als tortosins i tortosines. O Catalunya per als catalans i catalanes.

    Parlant de discriminació positiva, també es pot parlar de la negativa, del munt d'immigrants que han fet feina no desitjada per la gent "autòctona" i mal pagada durant aquests anys. Ah, que això no toca potser.

     
  • At 5:12 a. m., Blogger Núria Menasanch i Martí said…

    Mira, si fos un cas específic, ho hagués explicitat al meu escrit. És un cas general que afecta als autòctons, als d'aquí.
    Si consideres que desitjar els mateixos drets per als d'aquí que per als que venen de fora és populisme, crec sincerament que tens un problema.
    Que farem, deixarem a la gent tirada al carrer perquè pobres no són estrangers? La veritat, crec que tot ho estàs veien des de l'òptica política, crec que hauríes de baixar uns quants esglaons i tocar més de peus a terra. Hi ha gent d'aquí, que s'ho està passant molt malament.
    En referència a lo de les contractacions d'immigrans quan les coses anaven bé, tota la raó.

     

Publicar un comentario

<< Home