h2 class="sidebar-title">Vínculos La comedianta tortosina: Municipals: entre el debat i la censura pentapartita

La comedianta tortosina

23.5.11

Municipals: entre el debat i la censura pentapartita



Penjo este interessant article del president de RC Sr. Agustí Soler, perquè a Tortosa, ha passat exactament el mateix. Lo Col·legi de periodistes de Tortosa no va creure necessari informar a la gent de totes les opcions polítiques que podien votar i un any més el debat va ser un fracàs informatiu, aburrit com lo que més.

La meua pregunta és per a la població de Vinebre on tan sols ha sortit CiU representada,. Si volen fer un debat a les pròximes eleccions, a la població de Vinebre serà un monòleg molt interessant....

Una vegada més els presentadors dels telenotícies de la televisió pública catalana, TV3, denuncien que no signaran la informació relativa a les eleccions municipals atès que se'ls obliga a acceptar uns blocs informatius imposats. Aquesta actitud dels professionals periodistes de la nostra televisió els honora.
No podem pas dir el mateix d'altres professionals tant a la premsa com a la ràdio o la televisió. Per ells (concretament a la ciutat de Barcelona) sembla que només existeixin cinc formacions polítiques que concorrin a les eleccions; són, precisament i curiosa, les que mantenen el “sistema”; les que malden perquè res no canviï: les del pentapartit. Han aconseguit (és un exemple) que a Barcelona no es desplegui la Carta Municipal aprovada l'any 1998 i que desencallaria el bunyol de l'administració de la justícia actual i que és una gravíssima mancança de la qual totes aquestes formacions en són corresponsables bé per acció o bé per omissió. I el ciutadà que vol saber què i a qui pot votar no té la possibilitat que des dels mitjans de comunicació (públics o privats, tant li fa) que d'una manera o altra subvenciona, se li doni una informació àmplia i seriosa de les diferents propostes electorals que tothom sap no s'acaben amb les cinc formacions que fa anys i panys s'arrosseguen per la Casa Gran.
De tot plegat hem de deduir que, explícita o implícita, existeix una política d'autèntica censura destinada a silenciar aquells que tenen quelcom de nou i de diferent a dir i que, a diferència dels del pentapartit, a més a més s'ho creuen. Sembla com si tots els poders fàctics (polítics, financers, informatius, etc) s'hagin posat d'acord perquè això sigui així i l'ombra del silenci ho cobreixi tot. La complicitat del pentapartit amb aquesta omertà a la catalana és total.
Deia Giuseppe Tomasi di Lampedusa en la seva gran obra Il Gattopardo: “caldrà fer que tot canviï perquè no canviï res”. D'aquestes paraules del gran escriptor sicilià els del pentapartit n'han fet un axioma. És la seva divisa i la seva veritat. Cal fer tanta comèdia com calgui però cal que res no canviï. Per això, ni que tinguin representació parlamentària o municipal, ni Solidaritat, ni les CUP, entre d'altres, poden tenir cap mena d'altaveu, senzillament, silenciant-les, no existeixen. Almenys, tot ho dóna a entendre així i, ben segur, això és el que voldrien.
Tard o d'hora, però, la censura no servirà de res. Ens podran silenciar a la ràdio, a la premsa, a la televisió, però, malgrat que alguns diaris digitals segueixen servilment les consignes i fan el mateix, encara no han pogut silenciar la xarxa. Esperem que duri. Esperem també que els nous censors i/o els seus encobridors quedin ben aviat a l'atur i sense prestacions. És el mínim que la dignitat d'una ciutat, d'un país sencer, exigeix. La vergonya que molts ciutadans van sentir en escoltar el debat pentapartit a BTV i TV3 ho reclama a crits.
Agustí Soler i Regàs

President RC